zpět | Tepelné poškození bílkovin | úvodní stránka | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Porušení tohoto prostorového uspořádání je obvykle nevratné a nazývá se denaturace. Typy interakcí atomů či jejich skupin v bílkovinách a jejich energie ukazuje následující tabulka: |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tepelný pohyb molekul je úměrný kinetické energii molekul, která závisí na teplotě vztahem: Pro 1 mol látky pak platí kde kB je Boltzmanova konstanta (kB = 1,38.10-23 J/K) a R je univerzální plynová konstanta R =kB.NA, (R = 8,314 J/K.mol) V následující tabulce můžeme vyjádřit přibližnou energii tepelného pohybu molekul vztaženou na 1 mol odpovídající teplotám ve °C či kelvinech. Konstanta úměrnosti bude nižší než 3/2 což je hodnota platná pro jednoatomový ideální plyn. V molekulách obklopených vodou bude tato konstanta a tedy i kinetická energie nižší. Vezměme tedy hrubý odhad při hodnotě konstanty 1 tedy Uk = RT. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Denaturace probíhá u většiny bílkovin již při teplotě nad 50°C. Denaturaci bílkovin pozorujeme např. při tepelné úpravě vajíček. |
![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||